Vitamine D

Vitamine D

De zon is dé belangrijkste bron voor je lichaam om vitamine D aan te kunnen maken. Wanneer de dagen korter worden kan het zijn dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt. Gelukkig kun je jouw lichaam daar in de wintermaanden een handje bij helpen! Door overdag een halfuurtje buiten te lopen, op je voeding te letten of door vitamine D supplementen in te nemen.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Het is ook één van de weinige vitamines die door je lichaam zelf kan worden aangemaakt. Zonlicht is de belangrijkste bron voor je lichaam om vitamine D aan te kunnen maken. Daarnaast kan je lichaam ook vitamine D uit je voeding halen. In je voeding vind je twee vormen van vitamine D: vitamine D2 en vitamine D3.

Vitamine D2

Vitamine D2 wordt, onder invloed van zonlicht, gevormd in bepaalde schimmels en paddenstoelen. Deze vitamine wordt dus niet door je lichaam zelf aangemaakt.

Vitamine D3

Vitamine D3 wordt, onder invloed van zonlicht, gevormd in de huid van mens en dier. Vitamine D3 komt dus voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en kan wel door je lichaam zelf worden aangemaakt.

Waarvoor is vitamine D belangrijk?

Je hebt vitamine D nodig om het calcium, dat je met je voeding binnenkrijgt, in je lichaam op te kunnen nemen. Het speelt daardoor een belangrijke rol bij de groei en het behoud van stevige botten en sterke tanden. Vitamine D is ook nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol bij de werking van je spieren en je immuunsysteem (je weerstand). Wanneer je te weinig vitamine D binnenkrijgt, kan dit zorgen voor spierzwakte- en krampen.

Waar zit vitamine D in?

Je lichaam kan, onder invloed van zonlicht, zelf vitamine D aanmaken in de huid. Vitamine D komt daarnaast ook voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Zo zit vitamine D bijvoorbeeld in vette vis, vlees en eieren. Daarnaast wordt vitamine D ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Het Voedingscentrum adviseert een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D per dag. Vaak krijg je al genoeg vitamine D binnen via de zon en je voeding. Wanneer dit niet lukt, kun je ervoor kiezen om vitamine D-supplementen in te nemen.

Vitamine D-supplementen

Ben je bang dat je niet aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine D komt? Dan kunnen we samen achterhalen of we je voedingspatroon kunnen aanpassen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om vitamine D-supplementen in te nemen. Let bij de keuze van je supplementen goed op! Kies hierbij voor kwaliteit. Zelf slik ik de vitamine D-supplementen van Flinndal. Deze zijn niet duur, maar wel van hoge kwaliteit.

Vitamine D-supplementen bevatten vaak zowel vitamine D2 als vitamine D3. Vitamine D3 heeft een sterkere werking dan vitamine D2. Lees voor het gebruik van vitamines altijd eerst de bijsluiter!

Vitamine D-supplementen bij risicogroepen

Sommige mensen hebben meer vitamine D nodig dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram per dag. Je kunt dan denken aan:

Jonge kinderen. Vitamine D-tekort kan bij jonge kinderen leiden tot rachitis, een botaandoening.
Ouderen. Het slikken van vitamine D-supplementen kan het risico op botbreuken bij ouderen verkleinen.
Zwangere vrouwen. Door vitamine D-supplementen bij te slikken tijdens de zwangerschap, kun je de kans op kind met een te laag geboortegewicht verkleinen.
Mensen met een getinte of donkere huid maken minder vitamine D aan in de zon. Daarom kan ook bij hen geadviseerd worden om vitamine d-supplementen bij te slikken.

Twijfel je of je je dagelijkse hoeveelheid vitamine D binnenkrijgt? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan, door middel van bloedonderzoek, achterhalen of er sprake is van een vitamine D tekort.

VOLG ONS OP INSTAGRAM

@boongetupandgo

LAAT JE GEGEVENS ACHTER EN IK ZAL CONTACT MET JE OPNEMEN

Vragen of opmerkingen?

Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de algemene voorwaarden en de privacyverklaring.

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes op gebied van voeding en lifestyle.

Neem contact op

Ik ben doordeweeks bereikbaar van 09:00 tot 17:00

Telefonisch of via de mail
06 44 07 32 16
info@boondietist.nl

Volg ons

@boongetupandgo
expand_less