Goede voornemens

Goede voornemens

Ik ben blij dat het nieuwe jaar voor sommigen een goede stok achter de deur is. Maar erg cliché is het wel, toch? Velen denken dat het nieuwe jaar ervoor gaat zorgen dat hun goede voornemens nu écht gaan lukken.

Goede voornemens zijn vaak gerelateerd aan onze gezondheid, zoals stoppen met roken, meer sporten, gezond eten of afvallen. Je gezondheid, oftewel goed voor je lichaam zorgen, is op ieder moment van het jaar belangrijk. 2021 is het jaar waarin jij dat gaat realiseren! Niet na twee maanden afhaken, maar het hele jaar door goed voor je lichaam zorgen.

Hoe je dat gaat aanpakken?
Volg het stappenplan!

STAP 1: Weet waar je het voor doet. Wanneer je een doel voor jezelf stelt heb je een intrinsieke motivatie, dit zorgt ervoor dat de kans op slagen groter wordt. Heb je een lastig momentje? Denk terug aan je doel, dan kun je alles aan!

STAP 2: Wie kan jou ondersteunen om je doelstelling te behalen? Spreek je doelstelling uit naar de mensen om je heen en vertel ze hoe ze jou kunnen helpen. Zo voorkom je dat je onder sociale druk komt te staan en tóch geen nee kunt zeggen. Niemand staat jouw doel in de weg.

STAP 3: Begin met kleine stapjes, de kleine stapjes zorgen uiteindelijk voor een grote verandering. Het gevoel dat je bergen moet verzetten om dat ene doel te behalen is mentaal heel zwaar en vooral niet nodig. Wij halen energie uit succesbelevingen, dus waarom zouden we onszelf daarvan weerhouden door enkel lange termijn doelen te stellen?

Een klein stapje richting jouw persoonlijke doel zou kunnen zijn:

-Meedoen met Dry January door de gehele maand januari geen alcohol te drinken.

-Twee weken aandacht besteden aan een gezond ontbijt. Vervolgens besteed je twee weken aandacht aan een gezonde lunch en daarna geef je ook het avondeten een gezonde draai.

-Twee keer in de week aan de slag in de keuken met een nieuw recept dat past bij jouw persoonlijke doelstelling. Denk bijvoorbeeld aan een eiwitrijk of koolhydraatarm recept. Dit voorkomt dat je altijd maar terugkomt bij dat makkelijke recept wanneer je radeloos in de supermarkt staat. En onthoud: hoe meer kleurtjes er op jouw bord voorbij komen, des te blijer jouw lichaam wordt.
Extra tip: Maak gelijk een extra portie die je voor de lunch de volgende dag kunt meenemen. Jouw mealprep kun je afvinken!

-Het inplannen van vijf eetmomenten per dag. Met andere woorden: niet meer snacken na het avondeten.

Heb je deze stap volbracht? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Breid je huidige doelstelling uit of kies voor een nieuwe uitdaging!

Welke voedingskeuzes ga je vervolgens maken:
Volg de checklist die jou gaat helpen naar de basis van gezond eten:

 • 5 tot 6 eetmomenten per dag. Ontbijt, lunch en avondeten staan hierin centraal, tussendoortjes kun je hier omheen plannen.
 •  200 gram groente per dag
  Red je dit niet bij je avondeten? Snack dan wat groenten tussendoor zoals: komkommer, tomaat, wortel, paprika of radijsjes.
 • 1 tot 2 stuks fruit per dag
  Kies met mate voor: druiven, banaan, peer en mango. Deze fruitsoorten bevatten namelijk veel snelle suikers, waardoor je weer sneller trek krijgt.
 • Minimaal 1 tot 2 zuivel momenten per dag
  Dit houdt in dat minimaal 1 maaltijd per dag bestaat uit kwark of yoghurt (of soja/lactosevrije producten). Lukt dit niet bij het ontbijt? Dan zou je dit kunnen kiezen als tussendoortje of ’s avonds na het eten. Voor de sporters is het ook nog eens een goede manier van herstel na de training.
 • Voldoende vezels
  Vezels spelen een belangrijk rol bij je verzadiging en zijn essentieel voor een goede stoelgang. Je vindt vezels in volkoren producten, noten, zaden, groenten en fruit. Havermout bij je ontbijt is bijvoorbeeld een goede bron van vezels om je dag te starten. Maak ook altijd de keuze voor een volkoren variant van een product, zoals volkorenpasta, volkoren crackers, of zilvervliesrijst.
 • 3 tot 4 keer per week vlees of vis bij de avondmaaltijd of een plantaardige variatie hierop.
  Vlees en vis zijn belangrijke bronnen om voldoende eiwitten binnen te krijgen en bevatten daarnaast ook gezonde vetten, ijzer en vitamine B12. Bonen en peulvruchten kunnen ter vervanging dienen voor vlees of vis.
 • 1,5 tot 2 liter vocht per dag (thee, spa rood en water)
 • Vermijd suikerhoudende dranken, dit zijn lege calorieën en zorgen voor hevige bloedsuikerschommelingen.
 • Geen alcohol (beperk het tot het weekend)
 • Kies voor pure producten
  Vermijd voor zover mogelijk pakjes en zakjes en gebruik daarvoor in de plaats verse kruiden, verse groenten en maak je eigen snacks, bijvoorbeeld Boon ’s bananenbrood of de eiwitrijke kwark cake

Naast gezond voedingskeuzes zijn er nog een aantal stappen die je zelf kunt zetten om goed voor je lichaam te zorgen en dichterbij jouw gewenste doel(en) te komen:

 • Elke dag voldoende bewegen (fietsen, wandelen, traplopen) met als doel een vast patroon van 8000 tot 10.00 stappen per dag.
 • 7-8 uur slaap per nacht, onderschat een goede nachtrust niet!
 • Ontspanning
  Even rust en tijd voor jezelf nemen is heel belangrijk. Neem deze tijd ook om je te verdiepen
  in voeding door op zoek te gaan naar leuke recepten of artikelen.

Heb je het gevoel dat je bij de eerste stappen hulp nodig hebt? Of wil je meetbaar maken welke resultaten je behaalt? Daar kan ik je uiteraard bij helpen. Kies voor een acht weken voedingsplan of maak een afspraak voor een intakegesprek met lichaamsmeting. Dan kunnen we samen jouw doelstellingen en actiepunten vaststellen.

Zet hem op, je hebt de eerste stap al gezet door deze blog te lezen! Nu is het een kwestie van DOEN.

VOLG ONS OP INSTAGRAM

@boongetupandgo

LAAT JE GEGEVENS ACHTER EN IK ZAL CONTACT MET JE OPNEMEN

Vragen of opmerkingen?

Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de algemene voorwaarden en de privacyverklaring.

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand de leukste nieuwtjes op gebied van voeding en lifestyle.

Neem contact op

Ik ben doordeweeks bereikbaar van 09:00 tot 17:00

Telefonisch of via de mail
06 44 07 32 16
info@boondietist.nl

Volg ons

@boongetupandgo
expand_less